Kursdubblare – Investera i framtida vinnare

Kursdubblare – omöjligt att säga men lika kul att spekulera

Att rekommendera en specifik aktieinvestering som ska resultera i en ny kursdubblare är såklart omöjligt, annars hade vi alla varit mångmiljonärer redan. Men att kika framåt, dels hur saker utvecklas men även hur samhället tar form i och med nya innovationer och behov kan ge en bild av vilken typ av ny efterfrågan som håller på att skapas.

Det svåra är egentligen inte att hitta en marknad där man tror att det finns chans till stor tillväxt, utan hitta den rätt investeringsmöjligheten i den marknaden.

Vi kommer dela med oss av fyra segment vi tycker känns spännande inför dom kommande åren och ett par bolag som verkar inom dom olika marknaderna. Vi äger inga aktier i någon av dom bolagen som nämns.

Fyra spännande marknader dom kommande åren

1. Esport

Lite av en favorit hos oss. Jag har spelat så länge jag kan minnas och esport har verkligen blommat ut något extremt dom senaste åren. Se bara på prispengarna, sponsoravtalen och uppmärksamheten esport börjat få i ”gammelmedia”. Esport har börjat leta sig in överallt, alltifrån tv-sända matcher, bettingbolag som fokuserar helt på esport, gymnasium som driver esportutbildningar och så vidare.

Esport omsätter idag miljarder världen över och den procentuella ökningen per år är exceptionell. Samtidigt som det finns många bolag som är drivande i detta. Även i Sverige växer esport fort och vi har framstående lag och spelare i alla dom större speltitlarna.

Idag finns det inte jättemånga bolag på börsen i Sverige som är helt fokuserade på esport. Men vi har bland annat MTGx, ESEN eSports och Red Reserve. ESEN eSports driver framförallt en plattform för turneringar och Red Reserve är den första svenska organisationen med lag inom CS:GO och Call of Duty som tagit sig till börsen (Inget av dessa bolag ser vi som någon potentiell kursdubblare i närtid dock).

Ute i världen finns det fler bolag. Alltifrån Tencent, Blizzard och EA till Logitech som alla verkar inom esport på ett eller annat sätt. Men framförallt finns det många bolag som har andra fokusområden men som ser esport som en framtida vinstmaskin. Många kända profiler och investerare världen över har valt att börja investera i esport dom senaste 2 åren.

2. Solceller

Efterfrågan på solceller och möjligheten att kunna producera egen el ökar. En blandning mellan miljömedvetenhet och billigare el har skapat stor efterfrågan hos dom som har möjligheten. Samtidigt kräver dom minimalt med underhåll och all överskottsel kan du sälja vidare och tjäna en extra hacka. Kanske inte den marknaden som har störst potential men med tanke på klimatfrågan och miljöpåverkan, folks behov att göra rätt och ett sätt att spara pengar så är det helt klart intressant.

3. (Cyber)Säkerhet

En marknad vi ser en grym potential i. Internet idag är komplicerat och vad som är säkert och SÄKERT är svårt att veta för gemene man idag. Intrången blir fler, bolagen som hackas lika så och samtidigt går dom flesta ut och säger att just dom står säkra om något skulle hända. Men många bolag har väldigt dålig koll och säkerheten kan ibland ses som skrattretande.

Vikten av att säkra upp har blivit mer och mer påtaglig, inte bara för storbolag. I och med IoT(Internet of things) så kopplas fler och fler apparater upp idag, många vet du säkert inte ens om. Många har även idag en google assistant eller ”Alexa”, som båda har ifrågasatts x-antal gånger efter skandaler där det visat sig att dom spelat in material utan din vetskap.

Säkerheten i och med internet har legat på efterkälken länge och tiden börjar hinna ikapp. Det finns ett par större bolag i branschen som kan nå en stabil tillväxt dom kommande åren om det faller sig väl. För många kommer behöva se över sin säkerhet INNAN dom utsätts.

4. Cannabis

Aurora, Canopy och Horizons Marijuana Life Sciences Index, låter dom bekanta? Cannabisaktier var bland dom aktier flest småsparare valde att investera i 2018 när den stora boomen kom. Marknaden kan ses som mättad men framförallt svårläst, med all rätt efter vad som hände förra året. Att potentialen finns på den marknaden är det dock ingen tvekan om. I och med legalisering i fler stater och länder kommer inkomsterna öka drastiskt för dom som verkar inom branschen. Vilka bolag som kommer gå vinnande är dock inte lika solklart.

Sen finns det såklart otroligt många andra projekt som är både spännande och har större potential att bli ”kursdubblare”. Men likväl är risken därefter. Samtliga marknaden ovan är på uppgång redan idag och även om inget någonstans är säkert så ser dessa marknader ut att gå en spännande framtid till mötes.

Lämna en kommentar