Alternativa Investeringar

Alternativa investeringar är ett ypperligt tillfälle att sprida riskerna och bredda din portfölj. Så länge man vet vad det innebär med den nya investeringen, marknaden den är i och fortsätter hålla koll på utvecklingen så är det ett uppskattat inslag. Nedan kommer vi gå igenom ett par alternativa investeringar som kan vara intressanta att kolla lite extra på. Speciellt om man har ett personligt intresse i någon av dom.

Bostäder/Fastigheter

Att investera i bostäder har varit en lyckad affär för många dom senaste åren, en hel del av bara farten. Men många har även gjort det med mening, på diverse olika sätt.

  • Hyra ut – Ett sätt att investera i bostäder som har varit populärt är att köpa för att hyra ut. Här krävs det en hel del tanke bakom, hur mycket lån kan man ta utan att det blir för riskabelt? Var ligger bostaden, finns det en stor efterfrågan? Så länge man vet vad man ger sig in på och räknar med att räntorna kan gå upp så kan det vara en gynnsam affär.
  • Renovera/sälja – Ett omåttligt populärt sätt att tjäna pengar senaste åren när marknaden, utöver ens egen insats, ökat värdet på bostäderna i rask takt. Att köpa billigt, renovera och sälja har varit ett vinnande koncept även om det blivit allt svårare att hitta värdet. Än mindre när vi ser att bostadspriserna stagnerat på många håll.

Guld/Silver

Att investera i silver men framförallt guld är väldigt populärt, mest för guld för många känns som en säkrare investering än vad mycket annat gör. Vill du investera i guld och silver så håll koll på dom olika valutorna i världen och investera när priset via en valuta gått ner. Det går att köpa guld digitalt(du behöver alltså inte guldet fysiskt) men det går även att köpa det fysiskt, ofta i små brickor av olika vikt. Samma sak gäller silver, även om silver är betydligt mycket billigare. Prisutvecklingen på silver var stadigt uppåt fram tills 2011, där efter har det börja sjunka till lägre nivåer igen.

Samlarobjekt

Samlarobjekt, limited edition och unika produkter har alltid varit eftertraktat så länge du har rätt produkt. Här finns det lika många bra investeringar som dåliga. Några av dom mår populära är vin och whisky eller konst. Vill man investera i Vin och Whisky så bör man läsa på, mycket. Du behöver veta vad som är exklusivt men även vad som kan tänkas öka i värde med åren, för det är där nyckeln i det hela ligger. Konst är såklart ännu svårare och kräver än mer kunskap och oftast mer kapital. Men det går alltid att göra klipp, det gäller bara att veta vad man letar efter.

Investera i P2P-lån

Att investera i P2P-lån kanske inte är det vanligaste men ack så effektivt om man vet vad man håller på med. Ett P2P-lån är ett lån mellan privatpersoner som lämnar utelämnar banken från att agera mellanhand och bevarar istället avkastningen hos privatpersonerna.

Andra alternativa investeringar

Några korta ord om andra typer av investeringar. Skog och mark har vi sett en otrolig utveckling på under 2000-talet, även om det för många kan kännas ”dyrt” idag så är det alltid ett alternativ. Utöver det har vi kryptovalutor, men bitcoin som den mest kända, som blev väldigt populärt under 2018. Det finns en uppsjö av olika kryptovalutor och hittar man rätt i den djungeln kan man göra sig en bra affär. Sist men inte minst bör vi nämna Crowdfunding som verkar pendla lite i intresse hos folket men precis som allt annat så kan man få bra avkastning om man hittar rätt.

Lämna en kommentar