5 steg för att komma igång med fonder

Något som har blivit allt tydligare dom senaste åren är hur många som har fått upp ett gediget intresse för fonder och börsen i stort. Snacket har blivit öppnare och många är redo att dela med sig kors och tvärs av både egna tankar och andras investeringstips. Samtidigt finns det dock fortfarande en stor grupp människor som ”tror” att det är komplicerat att börja investera sina sparade pengar. Jag antar att det är något som har hängt med sedan tidigare, för alla som väl har köp aktier eller fonder och gjort sina första investeringar vet nog hur simpelt det faktiskt är.

Jag tänkte därför dela med mig av ett par tips för dig som vill, men inte riktigt vet hur, börja investera dina sparade pengar och se dom växa över lång tid framöver.

1. Öppna konto och investera digitalt

Som sagt så är det lättare än någonsin att komma igång med dina investeringar idag. Hos många av storbankerna erbjuds du idag möjligheten att investera i fonder direkt via dom, annars finns det ett par populära alternativ. På senare år har nätmäklarna, Avanza och Nordnet, tagit en allt större del av kunderna genom deras enkla och förhållandevis prisvärda alternativ. När du registrerar dig hos någon av nätmäklarna så får du svara på ett antal frågor, därefter är det bara att sätta igång. Viktigt när man investerar är att läsa på om dom kostnaderna som tillkommer. Dels kan det finnas en förvaltaravgift på fonder som varierar beroende på vilken typ av fond du väljer. Men även courtaget är relevant att förhålla sig till.

2. Gör din research, läs på

När du väl har öppnat ett konto, flyttat in dina tillgångar och är redo att börja investera så kommer det självklara frågan – ”Vad ska man investera i?” Det finns mängder av forum, facebookgrupper och andra platser där man kan få tips på alltifrån förhoppningsbolag till genomarbetade analyser av storbolag och fonder. Beroende på vilken sparhorisont du har och vilken risknivå du ligger på så kan du anpassa dina investeringar. Om du är helt grön, inte är beredd att lägga ner allt för mycket tid och vill ha ett stabilt alternativ över tid så är fonder det självklara valet att grotta ner dig i.

3. Ta hjälp av experter

Något som har ökat i popularitet bland småsparare på senaste tiden är robotrådgivare. Med hjälp av en robotrådgivare eller fondrobot så kan du få ett stabilt sparande utan att själv vara särskilt aktiv i dina investeringar. Allt du behöver göra när du väl har valt aktör är att svara på ett antal frågor som sparhorisont och risknivå, sedan hjälper den automatiska fondroboten dig att investera dina pengar i ett antal fonder för att sedan hålla koll på din sparande åt dig. Du kan läs mer om fondrobotar här där du även får tips om hur och var du kommer igång.

4. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora

Regel nummer ett när det kommer till att investera pengar är att aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. Risken får aldrig bli så stor att du påverkas i ditt vardagliga liv av utfallet. Självklart kan man bli besviken om man skulle förlora investerade pengar, oavsett belopp, men det gäller att hålla borta den ”stora” risken.

Att minska risken och insatsen är extra viktigt när man är ny och inte sitter på så mycket kunskap. Börja på en rimlig nivå och när du börjat förstå och ser utfallet så kan du öka ditt innehav. Det finns ett antal faktorer som gör att många som precis börjat investera förlorar pengar, när du tagit dig förbi det steget så kommer du vara betydligt smartare i dina investeringar.

5. Långsiktiga investeringar och dippars påverkan

En av fördelarna med att investera i fonder är att det är lättare att ”lägga i lådan”. Många aktier har en tendens att röra sig både upp och ner i omgångar, vilket kan få många att agera irrationellt på svängningarna. Att sälja i en nedgång utan grund kan skapa stora förluster, det är en klassiker bland småsparare. Fonder däremot består av x antal innehav som gör att svängningarna sällan blir lika påtagliga och kan lätt upplevas stabilare. Så har du en långsiktig plan så är fonder helt klart att föredra, stabiliteten över tid genom ett brett innehav ökar din riskspridning påtagligt.

Lämna en kommentar