Fondrobotar och robotrådgivare är ett bra alternativ för den ointresserade

Att investera med hjälp av fondrobotar är något som har blivit allt vanligare på senare år, främst då effektiviteten i tjänsten och tillgängligheten har växt med tiden. Fondrobotar fungerar väl för många som dels inte intresserar sig av aktier och fonder men samtidigt vill få en större avkastning på sitt kapital. Men även för dom som trotts ett stort intresse för börsen inte lyckas gå vinnande i längden. Det är vanligare än man tror bland småsparare. En fondrobot/robotrådgivare hjälper dig att investera i rätt fonder utefter ett antal parametrar som du själv är med och sätter upp(bland annat tidshorisont och risk). För den som inte har tid, intresse och lust och är ute efter ett sparande som i stort sköter sig själv är fondrobotar ett fantastiskt alternativ!

Fondrobotar blir allt populärare

Fondrobotar har som sagt blivit allt vanligare på senare tid och det är lätt att förstå varför. Att investera med hjälp av en fondrobot-tjänst innebär att du får:

  • Ett automatiskt sparande
  • En rimlig fördelning av innehav i bra och billiga fonder
  • Ett innehav som balanseras årligen
  • Möjligheten att månadsspara och låta roboten sköta allt
  • Ett sparande till ett överkomligt pris

Det första du få göra om tjänsten intresserar dig är att fylla i en kort enkät om dig själv, främst din riskbenägenhet och sparhorisont. Därefter skapar fondroboten ett individanpassat investeringsförslag som är baserat på din profil och dina förutsättningar. Känner du att förslaget känns rimligt så är det bara att välja summa/månadssparande som du vill investera och låta tjänsten sköta resten. Med en automatisk årlig balansering av ditt innehav hjälper roboten dig att hålla koll så att du och dina innehav följer den plan som finns uppsatt från start. Den stora fördelen är att en fondrobot fattar matematiska och finansiellt rationella beslut kring dina investeringar. Något många människor har svårt att göra långsiktigt där känslor annars får en stor påverkan på resultatet.

Att använda sig av denna typ av tjänst kostar såklart, man brukar prata om 0,5%-1% av ditt innehav, vilket är dyrare än dom billigaste indexfonderna på marknaden men samtidigt betydligt mycket billigare än majoriteten av dom aktivt förvaltade fonderna som finns tillgängliga.

Vill du få bättre koll på hur denna typ av tjänst fungerar mer detaljerat så kan jag tipsa om att besöka Fondrobotar.se, en svensk sajt där man har specialiserat sig på marknaden för just fondrobotar. Där kan du läsa om alltifrån hur fondrobotar är uppbyggda och vad du som småsparare bör tänka på till olika omdömen, vilka avgifter som gäller och vilken fondrobot som kan passa just dig bäst. Sidan innehåller även en komplett ”to do”-list för dig att följa om du vill komma igång och snabbt få en bra blick över hur det fungerar.

Vem är fondrobotar för och hur kommer man igång?

Jag har flera nära vänner och bekanta som valt att börja spara med hjälp av en robotrådgivare. Främst för att dom känt att den tid som krävs för att hålla sig uppdaterad om börsen inte funnits där. Men dom vill samtidigt inte gå miste om den värdeutveckling som ett stabilt fondsparande kan generera kontra ett sparkonto. Då har det fallit sig helt naturligt att ta hjälp av ett automatiskt sparande baserat på egna behov och förutsättningar. Att avgifterna på dessa tjänster är relativt låga sett till vad man får har även det varit en nyckelfaktor.

Skillnaden mellan att själv investera i till exempel indexfonder(som är ett vanligt alternativ bland småsparare) och att nyttja en fondrobot är att du får en betydligt större spridning med hjälp av fondroboten. Även om en indexfond innebär en stor spridning genom själva fonden så investerar en fondrobot dina pengar in en än bredare portfölj som ger dig en än större riskspridning. Din fondrobot balanserar även ditt innehav med tiden, vilket gör att du slipper vikta över på vissa marknader/delar av ditt innehav. Något som du själv hade behövt hålla koll på och förstå, men som du med hjälp av denna tjänst slipper.

Den stora riskspridningen gör att du får möjlighet att investera även om vissa marknader är skakiga, då du indirekt inte blir lika påverkad om vissa specifika segment går sämre under en period. Man är dock aldrig helt försäkrad från att gå med förlust, oavsett hur man väljer att investera, men risken blir i regel betydligt mindre.

Lämna en kommentar