Värt att investera pengar på en skakig marknad?

aktieskolan

Att investera pengar innebär alltid att man tar en risk, stor som liten. Men under perioder när marknaden är skakig som idag är det än viktigare att ha koll på vad det faktiskt är man väljer att investera i. Oavsett om det är aktier, en bostad eller något annat. Under en lång tid har det känts som att man har kunnat investera inom i stort sett vad som helst och ändå gå plus. Börsen har gått som tåget och priset på bostäder har ökat i en overklig takt senaste årtiondet. Men det är inte förrns börsen faller, arbetslösheten ökar i rask takt och bostadsmarknaden börjar svaja, allt på samma gång, som man inser hur svårt det kan vara att hitta rätt.

Det finns alltid saker, bolag och marknader att investera i som kommer resultera i en god avkastning. Oavsett hur skakig marknaden är i stort. Nyckeln är helt enkelt att förstå vart den positiva utvecklingen kommer ske när det mesta står och faller. Visst låter det enkelt? Tillgång och efterfrågan.

Flera möjligheter att investera pengar

Det finns flera marknader som i stort sett alltid är intressanta att följa, både i uppgång och fall. En del segment kan till och med te sig gå positivt när resten av världen tycks gå i motsatt håll.

Aktier

Aktier kommer alltid vara en personlig favorit. För mig är aktiemarknaden självklar och att börja investera är enkelt, men samtidigt har jag förstått att det fortfarande är många som känner sig osäkra på hur man göra. På Aktieskolan.se kan man både lära sig hur man kommer igång men även få en större förståelse för aktiemarknaden i stort.

Många bolag har tagit en hel del stryk senaste veckorna, bolag som med stor sannolikhet kommer återhämta sig så fort krisen lagt sig. Samtidigt är det flera bolag som är vinnare på dagens marknad, bolag som profiterar på det som händer just nu.

Guld & Olja

Ädelmetaller och då främst guld brukar vara ett populärt alternativ i svåra tider. Kolla statistiken från x antal år tillbaka så ser du. Många anser att guld alltid kommer öka i värde över tid och står ofta stadigt när börsen svajar. Även oljan kan vara intressant att hålla ett öga på, även om det i dagsläget är alldeles för osäkert vart det bärgar.

Bostäder

För att hålla det enkelt: Alla bostadsaffärer är verkligen inte bra men det kommer alltid gå att göra en god bostadsaffär. Plats, pris och skick är centralt. Det positiva med en bostad är att det ger dig ett tak över huvudet, så även om bostaden tappar i värde under en period så fyller den även ett annat syfte.

Läs på och bli trygg med dina investeringar

Det är ofta man får läsa om alla marknader i stort som börsen eller bostadsmarknaden och visst ger det en stark signal över hur det går i allmänhet. Men för dig som enskild investerare är det mer aktuellt att följa specifika segment på dessa marknader där du kan hitta stor potential i något som går emot strömmen.

Känner man sig inte trygg i sina investeringar eller osäker på vad man ska fokusera på så bör man överväga att läsa på mer. Är du långsiktig i ditt sparande och vill se pengarna växa över tid så kommer den tiden du i slutändan är på tex börsen väga upp för den korta tid du väntat innan du gjort ”rätt” val. Så läs på, börja smått och lär dig längs vägen så kommer du hitta rätt tillslut.

Lämna en kommentar