Låna pengar för att investera på börsen?

Hur vanligt är det att låna pengar för att investera dessa i aktier eller fonder på börsen? Min känsla och erfarenheten säger mig att folk som redan har pengar i större utsträckning är benägna att låna mer pengar för att placera. Riskerna är oftast inte lika stora som om någon småsparare belånar sig med kniven mot strupen. Likväl är det vanligare bland folk som redan är framgångsrika med sina placeringar att utnyttja ett lån. För mig personligen är det en alldeles för stor risk, men jag kan ändå förstå att folk gör det.

Låna för att investera

Är det värt att låna pengar för att placera dessa på aktiemarknaden? Enligt många är det självklart, men det handlar helt och hållet om hur du som investerare är och agerar. Det krävs att man kan hålla sina känslor i schack, att man kan agera logiskt och inte är impulsiv. Väljer man att investera pengar som inte är ens egna så gäller det att göra sin riskanalys väl och följa den gyllene regeln: investera aldrig pengar du inte har råd att förlora. Du bör även ha en lång erfarenhet av börsen innan du går vidare. Risken är stor att du står där med stora skulder om du inte vet vad du ger dig in på.

Om du överväger att låna pengar så går det idag att låna UC fritt. Lånar du UC fritt så slipper du få fler kreditupplysningar hos UC. Det i sin tur kan vara gynnsamt om du redan har många kreditupplysningar och på grund av det inte kan få lån. Eller om du vet med dig att du kommer behöva kunna låna framöver, till en bostad till exempel och därav inte vill ha fler förfrågningar på dig. Att investera lånade pengar kan ge en grym hävstång, speciellt om man är långsiktiga och skulle investera i större och tryggare bolag efter en större dipp.

I teorin så investerar dom allra flesta lånade pengar redan. Dels i bostäder. Men det är även så att har man lån sedan tidigare som man inte betalat av och istället väljer att placera sina intäkter så innebär det att man investerar pengar man ”inte har”.

Lämna en kommentar