Spartips inför 2020 – Dags att se över ekonomin

Nytt år, nya möjligheter – även om det inte är nytt år riktigt än så är det på sin plats att se över ekonomin inför det stundande 2020. Många har som nyårslöfte att få bukt eller bättra på sin ekonomi. Sparkonton ska fyllas, resor ska planeras och inköp ska göras. Även många småföretagare ser årsskiftet som ett startskott inför nya utmaningar.

3 enkla spartips inför 2020

Jämför dina lån. Idag betalar väldigt många långt mycket mer än vad som egentligen skulle behövas i både räntor och avgifter. I Sverige har vi aldrig varit speciellt bra på att varken förhandla, jämföra eller diskutera lån – man tar i regel det som ens ”egna” bank har att erbjuda. Även om vi så sakteligen har börjat bli bättre.

Vill man göra sin eller sitt företags ekonomi en tjänst så är det en god idé att se över sina omkostnader och då är lånekostnaderna en solklar faktor att attackera. Idag har många koll på vart dom vänder sig för att bättra på sina privatlån men inte lika många vet var dom ska vända sig när det kommer till företagslån. Här hittar du bra företagslån och ett effekt verktyg för att bättra på ditt företags ekonomi.

Investera pengarna. Ett perfekt spartips inför 2020. Att investera delar av lönen varje månad innebär att du ”låser” upp pengar som annars hade varit mer lättillgängliga. Investerar du i tex aktier eller fonder så kommer du dels kunna få utväxling på ditt sparande(så klart ingen garanti) men det är även för många psykologiskt lättare(och roligare) att ha pengarna i något som rör sig kontra ett sparkonto med extremt låg ränta.

Det finns oändligt mycket att välja på när det kommer till att investera. Det kan handla om guld, valutor, aktier, fonder eller bostäder osv. Det viktiga är att faktiskt göra det så att man på sikt kan få ett kapital som på egen hand kan generera inkomster i form av utveckling/avkastning.

Se över dina inköp. Oavsett om det är till dig själv eller ditt företag så finns det alltid tid för en extra fundering. Det handlar inte om att ställa om sitt liv och leva på ett vis som man själv inte vill utan att faktiskt stanna upp och reflektera ibland – behöver jag det här? behöver jag just den här? har jag ett behov av varan eller är det enbart ett begär? Många inköp och småköp som görs är ofta rena slit och släng produkter som man klarar sig gott utan. Lägg gärna upp en budget och se vart dina utgifter tynger och se om du inte kan förändra ditt beteende åtminstone lite.

Spara i din takt

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det viktiga med sparande är att komma igång och att upprätthålla det på en regelbunden basis. Ta det i din takt och förändra det som känns enklast först, det hjälper dig att hitta motivation i ditt sparande istället för att se det som något som tar emot.

Lämna en kommentar