Aktier och fonder är en perfekt 30-års present

upplevelse

Jag vet och jag håller med, det är alltid svårt när man ska försöka hitta en riktigt bra 30-års present. Antingen har den som fyller år det mesta redan eller så ”önskar” dom sig inget speciellt, vilket gör det hela än mer klurigt. Jag brukar fundera på om det är något som personen verkligen behöver eller vill ha och tar det därifrån. Jag är inget större fan av att köpa saker bara för att.

På senare tid har jag i flera fall köpt aktier vid olika högtider och födelsedagar till mina nära när det har varit något. Aktier och ett sparande är något ALLA har nytta av. Även om man i det korta loppet kan se det som relativt ”tråkigt” om man inte är insatt.

Hjälp nära att komma igång med ett sparande

Det är inte helt ovanligt att människor saknar ett sparande idag. Många lever efter den inkomsten dom har och inser inte vikten av att ha en buffert och något att luta sig tillbaka på om olyckan skulle vara framme.

Den absolut bästa effekten av att köpa aktier och fonder till någon annan är att du ger den personen möjligheten att få upp ögonen för marknaden och inte minst skapa ett sparande. Hur mycket du köper aktier för är inte alls lika relevant. Det är vad du förmedlar och lär ut med köpet som är det mest givande. Kan du få någon att intressera sig och tycka att det är kul att spara och investera så har du kommit långt.

Sen är det självklart att utvecklingen på dom aktierna du köp i present i slutändan är av intresse. Alla vill vi gå plus!

En 30-års present man har glädje av över lång tid

Att köpa roliga prylar, en weekend eller något personen som fyller år gillar är såklart alltid kul. Även om den glädjen som uppstår ofta är av det relativt kortvariga slaget. Prylar och produkter som folk ”behöver” läggs ofta snabbt på hög och köpet kan snabbt ses som gjort. Aktier och fonder är å andra sidan en riktigt bra 30-års present som ger glädje över tid. Lyckas du även sälja in det väl så kan du ha hitta en ny(och bra) hobby åt den som fyller år.

Tips på alternativ att investera i

  • Globala indexfonder
  • Investmentbolag
  • Kända storbolag

Ska du köpa aktier eller fonder åt någon annan som ska äga dessa över tid och kanske till och med börja spara på egen hand så gäller det att hitta långsiktiga och stabila alternativ. Det är klart att man kan köpa aktier i något mindre bolag man verkligen tror på men risken är stor att det inte går som man tänkt sig. Väljer du istället att köpa aktier i stora investmentbolag som Investor så finns det en annan trygghet och riskspridning. Eller kanske än bättre, globala indexfonder kryddat med någon mindre mer specifik fond för högre utveckling. Långsiktiga alternativ ger dig sällan den där häftiga utvecklingen som många ”drömmer” om, men på sikt lyckas många betydligt bättre med tryggare alternativ.

Lämna en kommentar