Lev ett sundare liv – din dåliga vanor är kostsamma

Att leva ett sundare liv har en mängd fördelar. Men ur våran synvinkel är det såklart den ekonomiska aspekten som är det mest intressanta. Har du någon gång räknat på hur mycket pengar du lägger på cigaretter, snus, läsk, skräpmat och annat onödigt som dessutom inte är bra för din kropp?

Ät bättre och sundare, drick vatten och ta det lugnt med sockret

Dagen startar med en stabil frukost för att stilla hungern och skapa bra förutsättningar inför dagen. Att äta en stadig frukost gör att du dels inte spontanköper ”något gott” bara för att och dels skapar goda förutsättningar för att kunna hålla blodsockret och hungern på en jämn nivå under dagen. Resultatet blir oftast att du skippar småköpen.

Drick vatten istället för läsk. Läsk är ett folkhälsoproblem. Det kan låta svårt och den första tiden blir såklart suget enormt, men tar du dig bara förbi det första vägguppet så kommer du både må bättre och slippa toppar och dalar som sockerkickarna innebär. Utöver det så är vatten RIKTIGT bra för dig. Något många verkar glömma idag. Här finns det många kronor att spara.

Sist men inte minst, ta det lugnt med sockret. Socker är en ren och skär bov, inte bara för din hälsa men även din ekonomi. Folk som dricker läsk och äter godis nära på dagligen lägger enorma summor pengar som annars hade kunnat sparas eller läggas på annat.

Sluta röka, snusa och dricka energidricka

Vi går rakt på sak. Här kan dom allra flest människorna göra skillnad i sin ekonomi. Det finns ingen som säger att det är lätt att ta sig ur ett beroende men vill du spara mer så är detta oftast ett av dom lättaste sätten att göra det på.

Se över dina inköp. Cigaretter och snus äter upp pengarna i din plånbok. Ett tips är som sagt att räkna på hur mycket du lägger varje månad, då brukar det klarna för dom flesta. Det finns heller inga ursäkter som rättfärdigar att köpa ett par energidrickor om dagen för x antal kronor. Jag har själv ett stort behov av koffein så jag förstår anledningen, men att lägga så mycket pengar per år som många gör istället för att välja billigare alternativ kommer aldrig vara ekonomiskt försvarbart.

Joggingrundor och cykla till jobbet

Har du möjlighet så cykla, spring eller gå till jobbet. Dels så får du en ypperlig morgonmotion och dels så får du möjligheten att, om du ofta är stressad att hinna med gymmet under eftermiddagarna, ett bra komplement. Många byter även ut gymmet mot en rejäl cykel/löptur på morgon, då har man även lyckats spara in pengar på både gymkort och SL-kort. Win-win. Har du inte råd med en cykel så kan du alltid låna för att betala tillbaka vid ett senare tillfälle. Här kan du jämföra många lån på en gång och hitta det som passar just dig bäst.

Inte nog med att du lätt kan förbättra din ekonomi. Du kommer må markant bättre i både kropp och själ. Det är såklart svårt att förändra allt över en natt men någonting är alltid bättre än inget. Ibland kan det vara lättare att göra större förändringar genom små steg.

Lämna en kommentar