Investera i företagslån – crowdlending ett stabilt investeringsalternativ

Efter en smakstart på 2019 är det många som befarar att den svenska börsen snart kan komma att vända nedåt. Samtidigt gör inflationen och en fallande krona det oattraktivt att placera pengar på ett vanligt sparkonto med de beskedliga räntor som erbjuds i dagsläget.

Så vad gör man om man har kapital och inte vill riskera dessa på aktier eller fonder, men samtidigt vill få avkastning eller åtminstone undvika att pengarna tappar värde?

Varför inte satsa på företagslån?

Låna ut pengar till företag

Möjligheterna att investera i olika p2p-lån via crowdlending plattformar har under de senaste åren blivit fler och potentialen för denna marknad är enorm. Extra intressant är marknaden för fastighets- och företagslån då dessa tillåter större investeringar med bra stabil avkastning över lång tid. Det innebär att du kan välja att investera i/låna ut kapital till ett par noga utvalda investeringsobjektaktivt och behöver sedan inte aktivt förvalta din portfölj.

Investeringsplattformar för företagslån


Toborrow

En plattform för privata investerare, företag och institutioner.

Investeringsobjekt: Företagslån till aktiebolag
Belopp: 100.000 – 5.000.000 kr
Löptid: 3-36 mån

Uppskattad ränteavkastning:
Årsränta upp till 15%

Minsta investering:
100 kr


Kameo

Lånebaserad crowdfunding för investerare som vill låna ut till fastighetsbolag och andra företag.

Investeringsobjekt: Företags- och fastighetslån
Belopp: upp till 40.000.000 kr
Löptid: normalt 3-24 mån

Uppskattad ränteavkastning:
Årsränta 5-15%

Minsta investering:
500 kr


Tessin

Investera i fastighetsprojekt genom lånefinansiering.

Uppskattad ränteavkastning:
Årsränta ca 8-13%

Minsta investering:
50 000 kr


Qred

Investeringskonto med 7,0% fast utdelning varje år, där utdelningen betalas ut månadsvis. Perfekt för dig som söker stabil avkastning.

Minsta investering:
50 000 kr (genom köp av preferensaktier)

Investeringsobjekt Företagslån:
Belopp: 10.000 – 1.000.000 kr
Löptid: upp till 18 mån


Corpia

Investera i företagslån på upp till 2.000.000 kr.

Investeringsobjekt Företagslån:
Belopp: 100.000 – 2.000.000 kr
Löptid: 1-48 mån


SBP Nordic

Investera i olika fastighetsprojekt.

Uppskattad ränteavkastning:
Årsränta ca 8-12%

Minsta investering:
25 000-50 000 kr

Investeringsobjekt Fastighetslån:
Belopp: 2.000.000-20.000.000 kr
Löptid: 6-24 mån


Fundedbyme

Equity crowdfunding. Investera i spännande små och större projekt

Minsta investering:
€100


Det finns ett flertal olika plattformar som erbjuder peer-to-peer lån för företag, nedan finner du en sammanställning över några av de bästa i Sverige sett ur ett investerar perspektiv.

Hög risk innebär bättre avkastning

Även om peer-to-peer/crowdlending i grunden är en tämligen säker investeringsform, innebär det naturligtvis inte att den är riskfri. Precis som vid alla sorts lån där individull räntesättning tillämpas, bestäms räntan efter sedvanlig kreditupplysning och därtill hörande riskbedömning.

Grundregeln är att högre ränta innebär att företagslånet bedöms ha högre risk eller i ditt fall i egenskap av investerare bättre avkastning. Omvänt innebär en lägre ränta normalt lägre risk men också sämre avkastning för den som investerat pengar.

Risken som du som investerare tar är att företaget av en eller annan anledning hamnar på ekonomiskt obestånd och får svårt att betala tillbaka lånet. Mardrömsscenariot är självfallet att företaget går i konkurs, skulle detta ske riskerar du att gå miste inte bara om beräknad avkastning utan även det investerade kapital som ännu inte återbetalts.

Försök undvika oseriösa aktörer

En annan risk, om än förmodligen in särskilt stor, är att själva crowdlending plattformen går i konkurs. Skulle detta ske äger du alltjämt de utestående fodringarna och dessa kommer att krävas ut ur konkursboet om de inte säljs vidare till tredje part.

Det kanske mest (ö)kända fallet är Trustbuddy, som var den första p2p-lånesajten som etablerades i Sverige. Trustbuddy erbjöd snabblån där privatpersoner låna från andra privatpersoner, efter ett antal år i drift gick låneföretaget i konkurs och till dagsdato har uppskattningsvis endast 15-25% av det investerade kapitalet återbetalts till de privatpersoner som låna ut pengar via sajten.

Generella råd är att välja väletablerade crowdlending sajter snarare än nya uppstickare, samt läsa omdömen och recensioner om dessa innan du upprättar ett investeringssparkonto.

Lämna en kommentar