Bostadsrätter 2019 – Vad tror ni om prisutvecklingen?

Kanske inte den rimligaste bilden för dagens ämne när vi har tänkt diskutera prisutvecklingen på bostadsrätter i Sverige men ni förstår nog ändå.

Så, till dagens ämne. Vi är många som har investerat i en bostad och gjort oss en hacka dom senaste åren på prisutvecklingen och ibland har man fått känslan från samhället att priset kommer fortsätta uppåt utan stopp. Många har till och med räknat prisutvecklingen som ett sparande. Men det är inte omöjligt att vi har nått toppen nu för en tid framöver.

Bostadsrätter har varit en vinstmaskin

bostadsrätter

Grafen visar på utvecklingen i Stockholm från slutet på 2015. Visst är kvadratmeterpriset inte talande för hela landet men utvecklingen har definitivt varit i paritet dom senaste åren. Vi hade ett par gyllene år när allt bara ökade i värde, ibland kändes det som att det inte spelade någon roll var den låg eller hur din bostad såg ut, allt fortsatte uppåt.

Många mäklar väljer fortfarande att ge en bild av att marknaden är positiv, att många letar bostäder och att efterfrågan är stor. Men är det verkligen den bilden man får när man går på visning eller när man slänger ett öga på hemnet för att sedan få se att det finns mängder av tillgängliga lägenheter?

Att priserna har börjat plana kan inte ha undgått någon som är det minsta intresserad, men så länge räntorna håller sig på samma nivå så kommer vi nog inte få se varken en uppgång eller en större dipp, det är stiltje helt enkelt tills vi vet mer.

Det råder fortfarande bostadsbrist, det har såklart inte löst sig. Problemet är att det har byggts något otroligt mycket lägenheter dom senaste åren, som ingen ”kan” köpa. Bristen på bostäder rör billiga bostäder som folk har råd med. Hyresrätter.

Har vi nått toppen?

Man pratar nu om det som länge har skrämt folk, höjda räntor och ett större utbud som skapar en lägre efterfrågan. När folk tidigare har varit beredda att låna sig till max utan någon vidare eftertanke så ser folk lite sundare på det idag när verkligheten hunnit ikapp. Höjda räntor på dessa max-lån ökar månadskostnaden snabbt.

Samtidigt har utbudet av bostäder, för dom som har råd med dessa, ökat lavinartat dom senaste åren. Så mycket att många byggföretag väljer att avbryta sina nyproduktioner innan dom har börjat bygga. Helt enkelt för att slippa stå där med bostadsrätter som inte längre går att sälja. För visst är utbudet på hemnet stort idag? Och man vet att det har hänt något när bolagen börjat ge diverse rabatter och erbjudanden tillsammans med lägenheten för att locka kunder. Har vi sett detta förut..?

Så vad tror ni, har vi nått toppen för en tid framöver? Är räntorna på väg upp? Kommer efterfrågan öka igen? Var står vi 2020?

Lämna en kommentar