- Din trygghet när det oväntade händer
- Var smart, börja i tid, helst igår
- Ha som mål att ha en buffert på minst sex månader
Buffertspara är ett måste
Det viktigaste med att buffertspara är det som dom allra flesta verkar ha störst problem med – att börja. Var därför smart, börja smått och öka med tiden, att strama åt för hårt redan från dag är sällan e hållbar strategi för den långsiktiga spararen.
Ha mål och spara vid sidan av din buffert, det skapar disciplin. Målet med en buffert är att inte röra pengarna förrns det faktiskt är akut. Det är lätt att ”låna” pengar om bufferten är det ända sparandet man har när ett bra (läs: dåligt) läge för ett köp dyker upp. Se därför till att ha ett sparande vid sidan av som är ämnat för andra inköp, vare sig det handlar om bil, bostadsrätt, resor, nöje eller vad det nu kan vara.
Bufferten ska fungera som din trygghet när ”olyckan” faller på. Oväntade händelser kan vara alltifrån jobbiga till förödande för en person eller familj. Att buffertspara kan skapa en trygghet att falla tillbaka på oavsett om det handlar om en trasig bil, att någon har blivit av med jobbet eller hamnar på sjukhuset.
Hur stor buffert behöver man?
Det är många faktorer som styr både hur stor buffert du bör ha och hur mycket du borde spara per månad. Det finns ett hav av riktlinjer men många pratar om att man bör månadsspara alltifrån 10- till 20% av lönen, men det styrs såklart av om du har familj, barn, lån, bil osv, dina förutsättningar styr mest.
Samma sak gäller när det kommer till hur stor buffert du bör ha. Det säger sig självt att en som är ensam utan lån inte kräver samma buffert som en barnfamilj med hus och lån. Man pratar ofta om att det kortsiktiga målet bör vara att ha en buffert på två månadslöner. Men att man i det långa loppet bör sikta på ett sparande som täcker uppemot sex månader utan inkomst.
Hur ska man spara?
Ditt sparande och vilken risk du kan ta baseras på hur gammal du är, inkomst och dina förutsättningar. En ung person har alltså större förutsättningar att ta risker än en person som närmar sig pensionsåldern. Glöm inte att månadsspara, jobba gärna med automatiska överföringar så slipper hantera det och ditt sparande sköter sig själv. Och starta i tid, ju tidigare du börjar spara ju bättre förutsättningar ger du ditt sparande att växa.
På samma sätt påverkas din långsiktiga avkastning av vilken risk ditt sparande har. Här gäller det att fördela ditt sparande utefter din förutsättningar. Mer aktier är en större risk och mer räntebärande placeringar ger mer säkerhet, här gäller det att balansera det rätt. Sätt ihop ett buffertspar med en blandning och vikta över mot risk/säkerhet.
Glöm inte att se över ditt sparande med tiden. Även om jag är ett fan av att låta ett sparande växa i det mörka så är det en nyckelfaktor att ha koll på sitt sparande i längden. Förutsättningar förändras och så det bör även ditt sparande göra.