Kryptovalutor är ett sätt att undvika systemet
Kryptovalutor är digitala valutor med syfte att möjliggöra betalningar över nätet mellan två personer/aktörer utan någon tredje part inblandad. Det finns inte heller något centralt styre som banker eller myndigheter vilket möjliggör anonyma transaktioner utanför det traditionella systemet. Avsaknaden av styre och administration gör det samtidigt omöjligt för myndigheter att manipulera värdet för att på så sätt kunna skapa inflation genom att producera flera, tex bitcoin, som är möjligt i det vanliga systemet.
Kryptovalutor tog i grunden fart 2009 som en effekt av finanskrisen. Där ansåg många att det var fel att staten i USA räddade banker som många ansåg hade tagit för stora risker. Intresset av att handla med kryptovalutor har sedan dess ökat successivt, med en topp under 2018.
För att kunna hålla dessa valutor säkra förlitar man sig på ”kryptografi” och stora databaser. Varje transaktion sparas i flera led vilket gör det omöjligt att manipulera. Detta säkerställer även att det bara är ägaren som kan spendera sitt saldo samtidigt som som det inte heller är möjligt att återkalla ett köp.
Alla ville ha bitcoin
I folkmun kan vi kort säga att kryptovalutor är Bitcoin. För det är ungefär så mycket den ”vanliga” svensken har koll på. Men i själva verket är det just valutor, och det finns fler valutor som bitcoin än vad vi kan nämna här.
Att handla med digitala valutor är inte riskfritt. Och just det där med att ”ha koll” var det som gjorde att det spekulerades vilt i Bitcoin under en kort period. Det görs såklart fortfarande, men inte alls i samma utsträckning efter att en stor del småsparare brände sig i fallet. Många hade inte koll, vilket är ett vanlig fenomen när det kommer till saker som hypas upp en kort stund. Alla vill vara med på resan när dom ser uppgången. Lite som med bostadsmarknaden.
Bitcoins utveckling i samband med det medietrycket som blev kring valutan som investering gjorde att småsparare hoppade på tåget utan att egentligen veta vad dom gav sig in på. Än mindre i ett bra skede. Ett dåligt skede är i regel när din kollega investerat i något ”nytt”. Eller när media och skribenter hypar något till skyarna, då är det oftast försent.
Den stora problematiken med dessa valutor
Det är logistiskt och enkelt att räkna ut att problem skulle bli stora. Speciellt när stora samhällsgrupper börjar handla i något som är oreglerat och möjliggör transaktioner som, på rätt sätt, inte går att spåra.
Vi har fått läsa om många fall dom senaste åren när det kommer till penningtvätt med kryptovalutor. Både utomlands och i Sverige. Polisen har förklarat att dom kriminella som varit verksamma inom detta vet dom gör. Att dölja dom spår som finns kring transaktioner och flytta innehav från konto till konto gör det praktiskt taget omöjligt att följa upp.
Även att handla med kryptovalutor har blivit populärt i dom mer dolda kretsarna. Illegal handel har möjliggjorts på ett smidigt sätt. Idag betalas alltifrån droger och vapen till tjänster med bland annat Bitcoin. Mycket av valutornas popularitet har byggt på den anonyma handeln, på gott och ont.