Studentekonomi – Förbättra din ekonomi på nolltid

Om du har studerat på universitet eller högskola så vet du sannolikt hur en knaper studentekonomi brukar se ut. Även om du själv kanske jobbade extra för att fylla ut plånboken så kan jag lova att många i din omgivning levde på lägsta möjliga. Så hur tar man sig igenom studietiden och hur kan man förbättra situationen?

Det är samma princip som när man vill gå ner i vikt, allt handlar om kalorier IN och UT. Fast pengar i detta fallet. Oavsett vad du tjänar så behöver du ha lägre utgifter, det låter logiskt men ju lägre inkomst ju bättre planering krävs i många fall. Precis som för många studenter med en tajt budget.

Förbättra din studentekonomi med ett par enkla knep

Som sagt handlar det om att ha lägre utgifter än inkomster. Nedan punkter kan vara bra att tänka på.

Budget. En självklar del i att leva med en tajt ekonomi är att göra en budget. Sammanställ dina inkomster och alla dom fasta utgifter du har för att se hur mycket du har att rör dig med under övriga utgifter som mat, hygienartiklar, kurslitteratur, nöjen och inte minst sparande. Många av dessa rörliga utgifter går det att spara in på. En stabil budget är A och O.

Bostad. Det ”tråkigaste” tipset av alla, kan du bo hemma så gör det så länge som du har möjligheten. Det kommer göra under för din studentekonomi. Det kan känns spännande och kul att flytta ut så fort som möjligt men när du väl har lämnat så kommer du inse vilka utgifter som medföljer. Att göra detta när du studerar är inte alltid det mest genomtänkta. Kanske kan ni komma överens om att du betalar en symbolisk slant hemma? Eller hjälper till mer? Vill du inte bo kvar hemma så kan det vara en god idé att dela bostad men andra för att få ner kostnaderna.

Jobba extra. Det är såklart inte ett måste, men det kan vara klokt att ha ett extrajobb vid sidan av studierna. Det behöver inte vara varannan helg eller flera dagar i veckan, det kan räcka med timmar här och där för att fylla ut. Alternativt kan du börja frilansa om du besitter djupare kunskap inom något ämne.

Mat. Planera dina inköp. Det positiva är att du har en god möjlighet att även sätta rutiner inför framtiden. Handla smart, småköp går bort direkt. Leta efter erbjudanden och extrapriser. Ät hemma så ofta du kan och gör storkok, det är nästan alltid det mest ekonomiska och du slipper även laga mat varje dag – win-win?

Sist men inte minst: glöm inte alla dom erbjudanden du har möjlighet att ta del av som student, både via CSN men även ute i samhället i stort. Du hittar studentrabatter på alltifrån mat till gymkort.

Lämna en kommentar