Spartips – 5 bra knep för att förbättra ditt sparande

Vi tänkte dela med oss av fem enkla spartips för att förbättra ditt sparande över tid. Inget är ett måste på något sätt utan vi vill helt enkelt förmedla idéer som ni kan ta med er och bygga vidare på. Helt utan inbördes ordning.

Spartips #1 – Skippa småköpen

Ett av dom mest effektiva spartipsen är att skippa dom onödiga småköpen. Även om det såklart kan vara svårt. Dels för att det oftast är förenat med dåliga vanor som till exempel tobak eller läsk, och dels för att man kan ha svårt att se den stora vinsten i längden med att sluta spendera dessa ”småsummor”. Men med tiden blir alla dessa små summor stora. Prova att räkna på hur mycket du lägger på dina dåliga vanor över ett år, så kommer du märka att det finns pengar att hämta.

Spartips #2 – Lägg upp en budget

Tips nummer två, lägg upp en vardags/månads -budget. Att lägga upp en budget skapar både rutiner och en seriösare känsla kring dina pengar. Har man bara en viss summa att spendera på en dag så är det betydligt mycket lättare att inte göra av med ”mer än du har råd med”.

Spartips #3 – Se över lån/abonnemang

Se över dina månadsavgifter. Här kan du troligtvis hitta slant eller två att spara in på. Börja med att se över dina lån. Allt som oftast går det att förhandla om räntan på dina lån och har du tagit ett lån via sms/snabblån så överväg starkt att hitta ett stabilare lån med bättre ränta.

Se även över dina abonnemang. Många sitter och betalar för diverse tjänster dom inte använder, alltifrån gymkort till filmtjänster. Överväg att säga upp dom du inte använder för stunden. Skulle det vara så att du saknar det så går det alltid att ta upp det senare.

Spartips #4 – Sätt upp mål

Att ha mål gör ditt sparande betydligt mycket lättare. Sätt upp mål som ger ditt sparande mening. Oavsett om det är att köpa bil, spara till kontantinsats eller resa så är det lättare att spara in på småköp och dylikt när man vet att det är något kul som väntar.

Att ha delmål är även det ett tips, att med jämna mellanrum ”nå” mål skapar en positiv känsla av att man lyckas.

Spartips #5 – Ränta på ränta

Att förstå sig på ränta på ränta-effekten kan vara mycket gynnsamt när man sparar pengar. Om man investerar på regelbunden basis så ökar värdet successivt även med hjälp av räntan. Som ett exempel: Investerar du 100 kronor idag med 10%-årlig ränta, så har du 110 kronor vid årets slut, nästa år får du 10% på 110 kronor osv. Och även om 10 kronor är lite så är utväxlingen med tiden otrolig. Läs mer om hur du kommer igång på Investeringssparkonto.se.

Lämna en kommentar