Nätmäklare – Vilka finns och vad ska man välja?

I stort finns det en uppsjö av nätmäklare som alla har sina egenskaper som gör dom intressanta men vi ska titta närmare på dom som kanske är allra populärast bland småspararna i Sverige och se vad som skiljer dom åt.

Nätmäklare erbjuder ett lätt sätt att hantera fonder och aktier

Nätmäklarna har kommit till som ett alternativ till det traditionella sättet där man investerat vi sin bank och en nätmäklare måste idag inneha ett tillstånd att bedriva handel av aktier på börsen. Idag erbjuder även dom klassiska bankerna investeringsmöjligheter via nätet, men avgifterna brukar i regel vara högre och tjänsterna mer begränsade än dom som nisch-”bankerna” erbjuder.

När du ska välja nätmäklare så handlar det till stor del om avgifter. Det är avgifterna som kommer ha störst påverkan på dina köp och sälj och är därför viktiga att hålla nere.

En bra idé är att ta kontakt med din bank och se vad dom har för erbjudanden. Allt finns inte alltid utannonserat. Se även över kostnaderna både hos din egen bank men även andra, många ligger som sagt högre när det kommer till avgifter men det gäller såklart inte allt. Fördelen med att använda sig av en av dom traditionella bankerna är dels säkerheten men även tillgängligheten.

Courtaget en viktiga faktor

När du gör en transaktion, köp eller sälj, via en nätmäklare så tar dom ut en avgift, courtage, för förtjänsten. Courtaget kan variera kraftigt och är ofta baserat på en procentsats av affären. En del mäklare har ett minimicourtage som kan vara bra att hålla koll på. Speciellt om vi gör mindre affärer då courtaget kan bli procentuellt väldigt högt. Flera nätmäklare har börjat erbjuda gratis courtage för nya kunder med ett sparande upp till 50.000 vilket är mycket förmånligt.

Vilka mäklare finns då och vilken ska man välja?

Som sagt finns det en drös av mäklare att välja på, inklusive dom flesta klassiska banker. Men vi ska ta en titt på dom två populäraste nätmäklarna idag, Avanza och Nordnet.

Båda har ett bra erbjudande för nybörjare även om jag gillar Avanzas mer för den som är helt färsk och precis ska komma igång med sitt sparande. Avanza erbjuder courtagefritt handlande under 12 månader så länge du har under 50.000:- på kontot. Nordnet å sin sida erbjuder ett courtagefritt sparande upp till 80.000:- men ”bara” under sex månader. Courtaget är en viktig faktor så här kan det vara klokt att se över vilken som kommer passa dina affärer bäst.

Vill du läsa mer så finns det en stor jämförelse mellan Avanza eller Nordnet på Aktieskolan.se.

I slutändan är det inte jättemycket som separerar dom båda åt. Mycket på grund av att dom tar efter varandra. Hittar den ena på en smart lösning så hänger den andra på(courtagefritt här över är ett sådant exempel). Men användarvänligheten skiljer sidorna åt. Själv känner jag att Avanza är betydligt mycket enklare, överskådligare och mer lättanvänd. Men det är såklart en smaksak och att prova båda kommer inte skada. Det finns heller inget som hindrar dig från att använda fler mäklare, enligt vissa kan det till och med vara smart. Men se till att avgifterna hålls så låga som möjligt hur du än väljer att göra.

Lämna en kommentar