Crowdfunding – Ett modernt sätt att finansiera projekt

Crowdfunding har öppnat nya dörrar

Crowdfunding (gräsrotsfinansiering, folkfinansiering) erbjuder en moderna typ av investeringsmöjlighet. Crowdfunding som metod kommer från USA. Den alternativa investeringsmetoden går ut på att man som grundare av ett nytt företag, initiativ eller projekt kan söka förskottsbetalningar från flera intresserade/konsumenter. Metoden bygger i kort på att man delar på både risken och vinsten.

Det är ett framgångsrikt koncept och skapar nya möjligheter där producenten eller skaparen inte behöver står för hela den finansiella biten utan kan ta hjälp från dom blivande kunderna som ser potentialen i produkten. Fler nystartade projekt och entreprenörer ges alltså en ärlig chans som kanske aldrig hade haft möjligheten utan dessa nya finansiella medel annars.

Den här typen av möjlighet ger investerare ett ypperligt tillfälle att investera i projekt och spara pengar i något som inte varit lika lättillgängliga innan. Att kunna vara med på resan i spännande tillväxtbolag redan från ett tidigt stadie kommer såklart med en större risk även om du kan gå med vinst.

Stora risker enligt oberoende undersökningar

Det gäller att man ser över projektet man vill investera i innan, noga. Som sagt så kommer den här typen av investeringar, i startups, med en stor risk. Konkurser, missade mål och ekonomiska problem är tyvärr inte allt för ovanligt. Enligt en undersökning så misslyckas 70% av alla crowdfundings. Men man säger samtidigt att antalet bedrägeriförsök är minimala. Så har du fastnat för crowdfunding så läs på, både om plattformen du investerar via och projektet.

Två sidor som erbjuder crowdfunding

Pepins.com – Ett av Sveriges största och kanske kändaste företag inom Crowdfunding. Företaget erbjuder en plattform dels för att söka ny finansiering men framförallt för privatpersoner att bläddra mellan ett gäng spännande projekt att investera och bli delägare i.

Fundedbyme.com – Precis som Pepins så är det ett av Sveriges största och mest etablerade bolag inom branschen. Även dom erbjuder en plattform för både investerare och startups.

Fun facts: År 2014 beräknades crowfunding globalt omsätta över 3 miljarder dollar. Samma år genomfördes den största insamlingen hittills. Coolest Cooler sökte efter investeringar på 50 000 dollar men drog in hela 13,3 miljone dollar. Marknaden i Sverige omsatte 2016 cirka 870 miljoner, vilket var en tillväxt på 548 procent sedan året innan.

Lämna en kommentar