Kontokredit – Vad, när och varför?

Idag känner dom flesta till vilka typer av lån som finns tillgängliga. Även innebörden av att använda ett kreditkort i stora drag. Men inte alla har koll på vad det innebär att nyttja en kontokredit.

En kontokredit är ett typ av lån som är kopplat till ditt bankkonto och som aktiveras när dina tillgångar på kontot tagit slut. En positiv aspekt är att man endast betalar ränta på det lånebeloppet man använder och man betalar därför inte ränta på den outnyttjade delen av krediten.

Många väljer att ta ett kontokredit för att kunna betala av smålån och samla alla lån på en och samma plats för att få en bättre översikt. Därefter kan man välja i vilken takt man vill betala av lånet.

Många banker beviljar en kredit på runt 10% av årsinkomsten, men det skiljer sig från bank till bank. Med Bynks kontokredit kan du till exempel låna upp till 300.000:-. En del banker låter även befintliga kunder slippa uppläggningsavgift.

Kontokredit eller kreditkort?

Det finns för och nackdelar med både kontokredit och kreditkort. Men en nyckelfaktor är såklart att man får tillgång till pengar i ett läge när man behöver dom.

Kontokredit. Det finns ett par fördelar med att ha en kontokredit och varför folk väljer att nyttja det. Dels är det effektivt då krediten kopplas till ditt konto och du bara betalar räntan på den delen av krediten du använder. Det brukar även ses som ett snabbare alternativ till ett privatlån. Många använder en kontokredit för att säkra upp en typ av buffert ifall att något oförutsett skulle inträffa.

Kreditkort. Även här finns det ett par fördelar, det är antagligen därför så många har ett kreditkort idag. Chargeback är en typisk sådan. Skulle det till exempel vara så att ett företag, där du gjort ett inköp och redan har betalat, går i konkurs och dina varor uteblir så kan företaget som tillhandahåller ditt kort hjälpa dig att få tillbaka pengarna. Det faktum att man i många fall får cashback på dom köp som görs brukar även det ses som en tilltalande faktor.

Ska man jämföra så är en av nackdelarna med ett kreditkort(kontra en kontokredit) just hur lätt man samlar på sig kostnader. Att samla på sig alla köp under en månad för att sedan få hem en faktura på allt och ha möjligheten att välja att delbetala detta kan locka många att skjuta på sina utgifter och på så sätt lägga skulderna på hög.

Lämna en kommentar