Råvaror blir allt viktigare när börsen svajar

valuta24

Många vänder sig till råvaror när marknaden blir osäker. Börsen har gått som en raket, i skrivande stund är OMXS30 upp 27,63% under det gångna året och inget ser ut att stoppa utvecklingen. Men det är i lägen som dessa, när börsen tar oväntat stora kliv, många börjar tvivla på om det verkligen kan fortsätta? Eller om vi kommer få se en brytning neråt inom en snar framtiden.

När folk blir osäkra på börsen så vänder man sig ofta till andra, historiskt säkrare alternativ och då ökar efterfrågan på ädelmetaller så som guld allt som oftast. Eftersom utbudet av guld är så när på konstant och efterfrågan ökar så ser vi istället att priset på guld stiger i dom fallen.

Vi har ett bra exempel på just detta från närtid. Under finanskrisen 2008 när värdet på både bostadsmarknaden och börsen föll som en sten så rusade istället priset på guld. Varför då? Utbud och efterfrågan. Alla försökte sälja av tillgångar men samtidigt investera i något som var till synes säkrare, då flydde många till just guld vilket gjorde att värdet sköt i höjden.

Olja är den mest handlade råvaran i världen

På listan av dom mest handlade råvarorna i värden hittar vi bland annat:

Guld. Konstant utbud som varit aktuellt så länge vi kan minnas och det är inget som tyder på att guld inte skulle fortsätta vara en aktuell handelsvara.

Silver. Samma som guld. Det är dock inte alls lika mycket fokus och intresse kring silver, även om det kan vara en minst lika god investering från tid till tid.

Kaffe. Efterfrågan på kaffe har alltid varit stor och ser man till prognoserna så väntas den bara fortsätta öka i något som många anser vara en del av livet.

Men inte föga förvånande ligger oljan i toppen. Oljans pris styrs av en rad faktorer, men utbud och efterfrågan är det som ligger till grund. Många av dom krig vi upplever i världen är just på grund av råvaror, framförallt oljan.

Tillgångarna av olja i världen är koncentrerat till en rad specifika platser. Länder krigar därför om råvarorna dels för att komma åt tillgångarna i landet men även strypa flödet ut ur landet för att kunna påverka utbudet till resten av värden.

Investera i råvaror

Det finns en rad olika plattformar om man vill börja investera i olja och andra råvaror. Tycker man att den marknaden känns lockande så finns det bland annat en hel del förvaltade råvarufonder, certifikat, terminer och ETF:er att djupdyka i.

En kul aspekt med just råvaror är att det är lätt att köpa fysiskt. Så vill du köpa guld, eller rent av en guldtacka att ha hemma så är det möjligt och enligt en del rent av fördelaktig. Men kg-priset ligger i den högre klassen så det krävs kapital om du vill ha en klassisk guldtacka.

Lämna en kommentar