Fastighetsaktier och räntans påverkan

Fastighetsaktier har under många år varit ett bra investeringsalternativ och en trygg långsiktig investering. Även om utvecklingen under de senaste åren drivits en hel del av den låga räntan som varit.

Inget ser ut att ändras i närtid

Det som driver sektorn i stort är såklart den fortsatt låga ränta som allt jämt ”lämnas oberörd”. Och ännu ser vi inget som skulle ändra på det i närtid.

Mycket å andra sidan hänger på konjunkturen. Skulle den vända så skulle konsekvenserna bli större. Arbetslöshet, sjunkande hyror och priser på bostäder skulle i mångt sjunka. Även efterfrågan på nya bostäder till det priset vi ser idag hade i stort upphört. Den ”extrema” saknaden av bostäder som vi såg för ett par år sedan har börjar lägga sig och skulle vi se en räntehöjning så skulle antagligen efterfrågan sjunka än mer under en viss tid framöver.

Men Sveriges ekonomi fortsätter framåt och så länge räntorna hålls låga så bör fastighetsbolagen se ljusa tider.

Vad bör jag tänka på om jag vill investera i fastighetsaktier?

  • Ränteläget är viktigt att ha koll på framöver. Precis som vi nämnt så har ränteläget haft en stor påverkan på den fina utvecklingen vi har sett inom sektorn och skulle Ingves, mot alla odds(känns det som), få för sig att börja höja ränta så kommer vi få se effekter.
  • Direktavkastning. Många investerar för utdelning och det finns många fastighetsaktier på börsen som levererar direktavkastning år efter år. Var dock nog med att bolaget du väljer är lönsamt, för företaget måste fortfarande tjäna pengar framöver för att lämna utdelning. Ett bra exempel är Castellum som i hela 20 år i rad har höjt utdelningen till sina ägare. Du kan hitta alla svenska fastighetsaktier på börsen och investera via Avanza eller Nordnet.
  • Substansrabatt och substanspremie är precis som i många andra fall viktiga nyckeltal att titta närmre på om man ska investera i fastighetsaktier.

Lämna en kommentar